Skip to Content
Ajankohtaista

Etäkoulu Kulkurin ja Nomadskolanin ulkosuomalaisten lasten perusopetus turvattava vuodelle 2025

Kirjoittajat: Lauri Tuomi, Ulla Harmaala Julkaistu:

Etäkoulu Kulkuri/Nomadskolan on suomalainen verkkokoulu, joka tarjoaa ulkomailla asuville lapsille ja nuorille mahdollisuuden opiskella suomen ja ruotsin kielellä suomalaisen opetussuunnitelman mukaisesti. Koulussa opiskelee vuosittain lähes 500 oppilasta 60 maassa ympäri maailman. Kulkuri täyttää vuonna 2025 jo 50 vuotta ja sen merkitys ulkosuomalaisille perheille on korvaamaton. 

Koska etäopetus ei ole perusopetuslainsäädännössä, Kulkuri/Nomadskolan ei saa valtiolta jatkuvaa rahoitusta. Nykyinen rahoitus on siten harkinnanvaraista. Valtion budjettiesitykseen on varattu vuodelle 2025 ainoastaan 148 000 €. Tämä ei kata kuin pienen osan toiminnan kustannuksista, ja lisärahoitustarve on 300 000 €.  

Hallitusohjelmassa panostetaan voimakkaasti perusopetukseen. Etäkoulu Kulkurin/Nomadskolanin oppilaat ovat jäämässä eriarvoiseen asemaan oppimisen suhteen. Osalla oppilaista ei ole asuinmaassaan muuta koulumahdollisuutta, ja he opiskelevat peruskoulun koko oppimäärää verkko-opintoina Kulkurissa. Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu ottaa vastaan erityiset tutkinnot ja myöntää peruskoulun päättötodistukset Kulkurin oppilaille.  

Laadukas verkko-opetus saavuttaa kaikkialla maailmassa 

Ulkomailla asuu 300 000 Suomen kansalaista ja 1,6–2 miljoonaa suomalaista syntyperää olevaa henkilöä. Joukossa on myös tuhansia kouluikäisiä suomalaislapsia. Jokaisella lapsella on oikeus oppimiseen ja omaan äidinkieleensä – myös ulkomailla asuessa. Etäkoulu Kulkuri/Nomadskolanilla on valtava merkitys sille, että perheet voivat palata Suomeen kouluun, opiskelemaan ja töihin. Kulkurin todistus mahdollistaa ulkosuomalaisten nuorten hakemisen suomalaisiin jatko-opintoihin.   

Kansainvälisten osaajien Suomi -tutkimushankkeessa ulkosuomalaisilla on huomioitu olevan Suomen kehitystä tukevia valmiuksia.*) Perheet muuttavat ulkomaille usein vanhempien työn perässä. Kulkuri/Nomadskolan mahdollistavat muun muassa yritysten kansainvälistä toimintaa ja perheen mukaan lähtemisen vanhemman NATO-komennusten ajaksi.  

Siirtolaisinstituutin kyselytutkimuksen mukaan ulkosuomalaiset toivovat lasten suomen kielen ylläpitoon ja kehittämiseen paikkariippumattomia digitaalisia ratkaisuja.**) Etäkoulu Kulkuri/Nomadskolan tavoittaa digitaalisena verkkokouluna suomalaislapset kaikkialla maailmassa.  

”Etäkoulu Kulkuri on minun kouluni. Sen ansiosta saan olla ja elää yhdessä perheeni kanssa, opiskella vakaassa, edistyksellisessä, suunnitellussa, laadukkaassa, joustavassa opetuksessa sekä samalla kokea ja nähdä maailmaa suomalaisen nuoren silmin.  

Kulkuri turvaa suomalaisen opetussuunnitelman ja suomeksi opiskelun voimin unelmani hyvistä jatko-opinnoista Suomessa. Tämän Kulkuri-pohjan avulla hyppääminen toiselle asteelle ei ole ulkomailla asuvalle turhan hankalaa.  

Puhun kaikkien meidän Kulkurilaisten, Kulkurin oppilaiden, puolesta, kun sanon, että tämä on meidän, meidän kaltaistemme, koulu ja meitä tulee aina olemaan.”

Taika, 9. lk., Alankomaat

Etäopetuksen kehittäminen on tulevaisuutemme turvaamista 

Vaikka rahoitustilanne on haastava, uskomme vahvasti tulevaisuuteen. Etäkoulu Kulkuri on kehittänyt etäopetusta jo puolen vuosisadan ajan ja koulua ylläpitävällä Kvs-säätiöllä on yli satavuotinen historia etäopetuksen parissa. Olemme valmiita jatkamaan tätä tärkeää työtä myös tulevaisuudessa.  

Asiantuntemustamme tarvittiin pandemian aikana, kun koko Suomi siirtyi etäopetukseen lyhyellä varoitusajalla. Olemme merkittävä perusopetusikäisten verkko-opetuksen kehittäjä sekä Suomessa että globaalisti. Viimeisimpänä olemme pilotoineet Afganistanin tyttöjen etäopetusta yhteistyössä Unescon kanssa.   

On monia tilanteita, joissa etäopetus turvaa oikeuden oppimiseen, kun lähiopetus ei ole mahdollista: esimerkiksi ulkomailla asuessa, syrjäseuduilla tai haurailla alueilla. Syntyvyyden laskiessa lapsimäärät kunnissa pienenevät ja päteviä opettajia ei saada joka kouluun. Suomen noin 4000 koulupudokasta voisivat niin ikään hyötyä etäopetuksesta, vaikka voimavarat eivät riittäisi lähiopetukseen. Epävarmoina aikoina etäopetusta tulee kehittää osana suomalaisen koulutuksen huoltovarmuutta, huomioiden pienenevät ikäluokat ja odottamattomat kriisitilanteet.  

Toivomme päättäjiltä viisautta suomalaisten lasten ja nuorten hyväksi 

Me Etäkoulu Kulkurin ja Kvs-säätiön johdossa teemme parhaillaan hartiavoimin vaikuttamistyötä lisärahoituksen varmistamiseksi. Olemme lähettäneet Eduskunnan valtiovarainvaliokuntaan lausunnon vuoden 2025 talousarviota koskien ja lähestyneet lukuisia kansanedustajia lisärahoituksen turvaamiseksi.  

Toivomme, että päättäjiltä löytyy viisautta turvata ulkosuomalaisten lasten oikeus oppimiseen sekä oman äidinkielen ja suomalaisen identiteetin vahvistamiseen. 

Lisätietoja:  

Toimitusjohtaja Lauri Tuomi, Kansanvalistusseura sr., lauri.tuomi@kvs.fi, puh. 050 476 9977 
Etäkoulu Kulkurin vt. koulunjohtaja Ulla Harmaala, ulla.harmaala@kvs.fi, puh. 044 491 4950  

*) Kansainvälisten osaajien Suomi -tutkimushanke. E2 Tutkimus 2021–2023.
**) Muuttuva ulkosuomalaisuus: Kyselytutkimus maastamuutosta ja ulkosuomalaisuudesta. Siirtolaisuusinstituutti 2021. 

Jaa artikkeli

Kirjoittajat

Lauri Tuomi Toimitusjohtaja Kvs-säätiö | CEO Kvs Foundation +358 50 47 69 977 etunimi.sukunimi@kvs.fi
Ulla Harmaala Koulunjohtaja (1.8.2024–30.6.2025) +358 44 491 4950 etunimi.sukunimi@kvs.fi
Back to top