Kestävä tulevaisuus

Toiminnastamme voit lukea lisää tältä sivulta ja seurata sitä sosiaalisen median kanavissa tunnisteen #KestäväKulkuri alta.
Sertifioitu kestävän tulevaisuuden koulu
Etäkoulu Kulkurin kestävän tulevaisuuden toiminta on suunnitelmallista, seurattua ja sertifioitua. Kulkuri sai 9.12.2019 ensimmäisenä verkkokouluna OKKA-säätiön (opetus-, kasvatus- ja koulutusalojen säätiö) Kestävän kehityksen sertifikaatin, joka päivitettiin vielä toiminnan kehittämisen myötä Kestävän tulevaisuuden sertifikaatiksi 12.10.2023. Kestävän tulevaisuuden arvot ovat läsnä kaikessa Kulkurin toiminnassa, opetuksesta koulun toimintakulttuuriin ja johtamiseen.
Kulkuri-verkkokoulussa toimii kestävän tulevaisuuden tiimi, joka suunnittelee lukuvuosittain kestävän tulevaisuuden ohjelman ja vastaa sen toimeenpanosta yhdessä koulunjohtajan kanssa. Toiminnan jatkuvuuden ylläpitämiseksi jokainen uusi opettaja saa lukuvuoden alussa kestävän tulevaisuuden koulutuksen, jossa sen teemoja ja arvoja tuodaan näkyväksi osaksi opetustyötä. Opettajat saavat myös säännöllisesti täydennyskoulutusta näistä teemoista.
Unesco-koulu
Etäkoulu Kulkuri on osa maailmanlaajuista Unesco-kouluverkostoa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi eriarvoisuuden vähentämistä, hyvinvoinnin lisäämistä ja ilmaston puolesta toimimista. Unesco-toiminnassa painotetaan myös ympäristön sekä kulttuuri- ja maailmanperintökohteiden suojelemista.
Kansainvälisen Unesco-kouluverkoston toiminnan keskeisenä tavoitteena on maailmankansalaisuus. Erilaisten kulttuurien tuntemisen lisäksi se tarkoittaa sitä, että pyrimme aktiivisesti toimimaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Oppilaat voivat myös suorittaa Maailmankansalaisen diplomin.
Unesco-kouluna Kulkuri on sitoutunut edistämään Agenda 2030 -tavoitteiden saavuttamista. Unesco-koulut nostavat yhteisiä tavoitteita esiin myös YK:n ja Unescon teemapäivinä. Kulkurissa vietämme 21. helmikuuta kansainvälistä äidinkielen päivää ja lisäksi kahta vuosittain vaihtuvaa teemapäivää.
Kestävä tulevaisuus opetusta ohjaavissa suunnitelmissa
Kestävä tulevaisuus on huomioitu kaikissa opetusta ohjaavissa suunnitelmissa. Niitä tarkastellaan säännöllisesti ja päivitetään tarvittaessa. Kestävän tulevaisuuden toiminnalle on myös oma vuosikello:
Kestävä tulevaisuus kursseilla
Jokainen opettaja huomioi kestävän tulevaisuuden teemat omalla kurssillaan ja laatii niihin liittyviä tehtäviä. Kestävän tulevaisuuden teemat on kuvattu verkkokaupan kurssikuvauksissa yksityiskohtaisesti. Jokaisella kurssilla osallistutaan ilmiölähtöiseen oppimisprojektiin, minkä lisäksi opettajat ovat poimineet kursseilleen teemoja kulttuurisen, ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden osa-alueilta.
Ilmiölähtöinen oppimisprojekti (ILO)
Kulkurissa toteutetaan vuosittain koko koulun monialainen oppimisprojekti, Ilmiö. Oppilaat äänestävät ilmiön aiheesta keväällä Kulkuriviikolla, ja aihe sidotaan kestävän tulevaisuuden teemoihin ja Agenda2030-tavoitteisiin.
Ilmiöprojekti ylittää luokka- ja oppiainerajat ja tuo oppilaan oman lähiympäristön osaksi verkkokoulua. Ilmiöön tutustutaan eri näkökulmista koko lukuvuoden ajan osana oppiaineiden kurssityöskentelyä, ja tammi-maaliskuun aikana kaikki oppilaat syventyvät ilmiöön Kulkurikampuksen Ilmiöluokassa.
Yhteisöllisyyttä Kulkurikampuksessa
Etäkoulu Kulkurissa panostetaan oppilaiden väliseen yhteisöllisyyteen yli luokka-asteiden ja aikavyöhykkeiden. Kulkurikampus on kaikkien oppilaiden yhteinen kotipesä, virtuaalinen koulurakennus, jonka tiloissa kohdataan muita oppilaita, opitaan yhdessä uutta, juhlitaan suomalaisia juhlapäiviä ja osallistutaan koko koulun tempauksiin.
Käy peremmälle, tutustu Kampukseen napauttamalla sen huoneita:
Jos yllä oleva upotus ei näy, pääset Genially-esitykseen tästä linkistä: Kulkurikampuksen esittely
Oppilastoimikunta ja vanhempaintoimikunta
Etäkoulu Kulkurilla on ollut oma oppilastoimikunta vuodesta 2020 alkaen. Oppilaskuntatoiminnalla on merkittävä rooli ulkosuomalaisten lasten osallisuuden, yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin edistämisessä digitaalisessa ympäristössä. Oppilastoimikunta mahdollistaa ympäri maailmaa asuvien oppilaiden tutustumisen toisiinsa ja ystävystymisen toistensa kanssa sekä kannustaa heitä jakamaan kokemuksiaan.
Oppilastoimikunta ideoi vuosittain tapahtumia ja tempauksia, kuten kykykilpailuja, pelituokioita ja koko koulun yhteisen Kulkuriviikon. Oppilastoimikunta on osallistunut myös Kulkurin kestävän tulevaisuuden toiminnan suunnitteluun ja tehnyt aloitteen, jonka myötä oppilaat saivat kaikkien yhteisen Kulkurikampuksen.
Koulussamme toimii vanhempaintoimikunta, jonka tavoitteena on lisätä Kulkurin ja kotien välistä yhteistyötä ja vanhempien vaikutusmahdollisuuksia. Vanhempaintoimikunta on myös lisännyt oppilaiden välistä yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta järjestämällä heille vapaamuotoisia Pulinakerhoja.
Tulevaisuustuutorit
Etäkoulu Kulkurissa oppilaat voivat osallistua Tulevaisuustuutorien koulutukseen, joka lisää oppilaiden osallisuutta ja toimijuutta koulumme kestävän tulevaisuuden toiminnassa. Koulutuksessa tavoitteena on, että oppilas tutustuu kestävän tulevaisuuden teemoihin laajemmin ja oppii toimimaan kestävämmän tulevaisuuden eteen yhdessä muiden kanssa. Osana koulutusta Tulevaisuustuutorit järjestävät itsesuunnittelemansa tapahtuman Tulevaisuuspäivänä.