

Yhtenä kirjoitustehtävistään suomen kielen ja kirjallisuuden kurssilla Etäkoulu Kulkurin yhdeksäsluokkalaiset kirjoittavat aineistopohjaisen esseen itse valitsemastaan aiheesta. Joka vuosi kirjoitustehtävä tuo esiin erilaisia aiheita, jotka juuri sillä hetkellä kiinnostavat ja pohdituttavat ulkosuomalaisia nuoria. Tänä vuonna suosituimpia esseiden aiheita olivat kieltenopiskeluun, tekoälyyn sekä hyvinvointiin liittyvät teemat.
Aineistopohjainen essee on pohtiva teksti, jossa kirjoittajan tavoitteena on tuoda esiin omaa ajatteluaan ja pohdintaansa aineiston esittelemästä aiheesta. Aineistotekstiä käytetään esseessä ikään kuin keskustelukumppanina, jonka esittämiä väitteitä punnitaan analyyttisellä otteella eri näkökulmista ja kommentoidaan omien kokemusten valossa. Yhdeksäsluokkalaisten esseissä harjoitellaan erityisesti omien mielipiteiden ja näkemysten perustelemista monipuolisesti ja vakuuttavasti. Tässä jutussa pääsemme tarkastelemaan neljää vuoden 2025 yhdeksäsluokkalaisten esseetekstiä.
Ensimmäisessä esseessä Aurora pohtii tutkimusartikkelin pohjalta, miksi kieliä kannattaa opiskella maailmassa, jossa englannin kielen valta-asema on globaalisti yhä vahvempi. Aurora uskoo, että monipuoliseen kieltenopiskeluun kannustaminen voi pelastaa harvinaisempia kieliä katoamiselta sekä vahvistaa erilaisten kulttuurien ymmärtämistä ja keskinäistä vuorovaikutusta.
1. Essee: Kieliä kannattaa opiskella
Toinen essee pureutuu syvälle ajankohtaiseen pulmaan sotien oikeutuksesta. Hilma on esseessään perehtynyt syvällisesti aihetta käsittelevään uutisartikkeliin ja asiantuntijakolumniin, joissa pohditaan sotiin johtavia syitä sekä sitä, miten kärsimykseltä voitaisiin hankalissakin konfliktitilanteissa välttyä. Hilma vie tekstissään lukijan ajatusmatkalle eettisiin kysymyksiin sodan oikeutuksesta: voiko sodan aloittamiselle olla koskaan eettisesti hyväksyttävää syytä?
2. Essee: Sodan oikeutuksen pulmasta Euroopan nykytilanteen valossa
Kolmannessa esseessä Ida selvittää totuutta eläinkokeiden tarpeellisuudesta ja kyseenalaistaa niiden käytön etenkin tekoälyn aikakaudella. Oikeutta eläimille -yhdistyksen artikkelin avulla Ida perustelee lukijalle, miksi eläinkokeet ovat epäluotettava keino selvittää esimerkiksi erilaisten kemikaalien soveltuvuus ihmiskeholle ja miten nykyteknologialla voitaisiin saada tarkempia tuloksia ilman eläimille aiheutuvaa haittaa ja kärsimystä.
3. Essee: Eläinkokeiden kurja totuus
Viimeinen Olivian essee vie lukijan mukanaan lapsuuden metsäretkelle. Metsä oli vuonna 2025 Kulkurikoulun ilmiöprojektin aihe, jonka oppilaat valitsivat YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteista. Olivia pohtii verkkoartikkeleiden tuella oman metsäsuhteensa kehitystä ja muuttumista ulkomaille muuton jälkeen. Essee on todellinen ylistys suomalaiselle metsälle: ”Metsä symboloi minulle suomalaisuutta, rauhaa, turvaa ja vapautta”.
4. Essee: Metsä, paras ystäväni
Toivotamme ajatuksia herättäviä lukuhetkiä yhdeksäsluokkalaisten esseiden parissa!
50 tarinaa Kulkurista
Vuonna 2025 Etäkoulu Kulkuri täyttää puoli vuosisataa. Juhlavuosi tuo mukanaan 50 inspiroivaa tarinaa Kulkurista.
Kulkurin matka alkoi kirjeopetuksella vuonna 1975 ja nyt se palvelee verkkokursseillaan lähes 500 oppilasta 60 maassa. Tämä on kiitoksen ja yhteisen juhlan aika – tehdään vuodesta 2025 unohtumaton!
Löydä Kulkurin ajankohtaiset artikkelit ja 50 tarinaa Kulkurista täältä.