Kulkuri asuinmaan koulun rinnalla
Kulkurissa lapsi oppii äidinkieltä
Kulkuri täydentää paikallisen tai kansainvälisen koulun opintoja. Tärkein aine ulkomailla asuvalle lapselle on äidinkieli. Kulkurissa äidinkieli säilyy ja kehittyy myös ulkomailla asuttaessa.
Oman äidinkielen kehittäminen ja ylläpitäminen ulkomailla on tärkeää. Äidinkieli on ajattelun, tunteiden ja itseilmaisun kieli. Kun lapsi opiskelee Kulkurissa äidinkieltä,
- suomen kielen sanavarasto säilyy ja rikastuu,
- ajattelukieli kehittyy,
- lapsen suomalainen identiteetti vahvistuu,
- paluu takaisin suomalaiseen kouluun helpottuu ja
- yhteydet Suomeen säilyvät.
Hyvillä äidinkielen taidoilla on positiivinen vaikutus myös muiden kielten oppimiseen ja yleiseen koulumenestykseen.
Miten suomen kieltä ja kirjallisuutta opiskellaan?
Suomen kielen ja kirjallisuuden kursseilla opiskellaan kuukausimoduulien tahdissa yhdessä toisten ulkomailla asuvien lasten kanssa. Kursseilla luetaan, kirjoitetaan ja tehdään erilaisia tehtäviä. Kaikki suomen kielen ja kirjallisuuden kurssien oppilaat saavat käyttöönsä myös Lukulumo-kirjapalvelun, joka sisältää tuhansia lasten e- ja äänikirjoja. Kursseilla on neljä reaaliaikaista tapaamista eli nettituntia lukuvuoden aikana.
Tutustu verkkokursseihin Näyteikkuna-kurssilla, johon on koottu esimerkkejä eri vuosiluokkien kurssien sisällöistä ja tehtävistä.
Lue lisää sivulta Äidinkielen merkitys.
Muita aineita, joiden opiskelua kannattaa harkita:
- Ruotsin kieli (opiskelu alkaa Suomessa 6. luokalla)
- Suomen historia (Kulkurissa voi valita pelkän Suomen historian, opiskelu alkaa Suomessa 5. luokalla)
- Yhteiskuntaoppi
- 7. luokan pakolliset kurssit taito- ja taideaineista: kotitalous, kuvataide, käsityö ja musiikki (päättöarvosanat annetaan pakollisista kursseista)
Kun lapsi käy paikallista tai kansainvälistä koulua, muiden aineiden opiskelua harkittaessa on aina otettava huomioon lapsen voimavarat ja jaksaminen, motivaatio sekä opiskeluun käytettävissä oleva aika.