Moni suomalainen tunnistaa kaamosajan raskauden ja jokuset myös sen, miten kylmä ajanjakso saa haaveilemaan irtiotosta kaukomaille. Jotkut meistä pakkaavat lopulta laukkunsa ja lähtevät. Näin kävi myös Miia Vilppulalle, joka kokonaan verkossa suoritettavien aloittamiensa maisteriopintojensa myötä päätti lähteä kahdeksanvuotiaan Max-poikansa kanssa Meksikon länsirannikolle, Sayulitaan. Maxin toinen kieli on espanja ja hän on puoliksi meksikolainen, mikä rohkaisi Miian ratkaisua Meksikoon muutosta myös lapsensa näkökulmasta.
”Suomen tuleva talvi sai etsimään jotakin muuta ja päätettiin tehdä irtiotto hetkeksi. Täällä Meksikossa me opiskelemme nyt sitten molemmat”, Miia kertoo.
Max kävi ennen muuttoa espanjankielistä koulua Helsingin Käpylässä espanja-suomi-linjalla ja nyt kevätlukukauden Max on kotiopetuksessa Meksikossa. Kulkurissa Max opiskelee suomen kieltä.
Miia kokee helpottavaksi kotiopetuksen kannalta sen, että opetuksen rakenne tulee Kulkurista.
Hänen mukaansa vasta toisella luokalla olevan lapsen opetus ei vaadi vielä ihan mahdottomia vanhemmaltakaan.
”Harjoittelemme esimerkiksi kelloa ja päiviä, joita voi oppia jokapäiväisessä elämässä tai esimerkiksi ympäristöopin tunneilla menemme rannalle opiskelemaan ja havainnoimme muutenkin ympäristöämme ja sitä, miten täällä Meksikossa ihmiset elävät.”
Maxilla on myös perhettä Meksikossa, joka on merkityksellinen asia oman lapsen kannalta. ”Täällä hän pystyy rakentamaan myös omaa identiteettiään ihan omalla tavallaan.”
Äitinä Miia pitää ehdottoman tärkeänä, että Maxin äidinkielen taito säilyy ja kehittyy ja siksi Kulkuri on korvaamattoman tärkeä myös ulkomailla opiskellessa.
Lukujärjestys, opettajan auktoriteetti ja kotitehtävät helpottavat koululaisen arkea
Aamulla Miian ja Maxin heräiltyä yhdeksän maissa alkavat koulutyöt. ”Meillä on ihan oma lukujärjestys tehtynä, joka sopii meille. Koen, että myös Max on järjestelmällinen ihminen kuten minäkin, joten häntä lukujärjestys helpottaa”, Miia pohtii.
Kotikoulun ansiosta kouluviikon ei kuitenkaan välttämättä tarvitse edetä maanantaista perjantaihin, vaan kotikoulussa voi opiskella halutessaan vaikka keskiviikosta sunnuntaihin.
Aamuisin Miia ja Max tekevät koulutehtäviä kahdesta kolmeen tuntia, jonka jälkeen he syövät lounaan. Iltapäivällä on vapaata, jolloin voi lähteä rannalle. Maxilla on myös iltapäiväkerho kolme kertaa viikossa puoli neljästä kuuteen paikallisten lasten kanssa.
”Iltapäiväkerhossa Max voi tutustua Meksikossa asuviin muihin lapsiin ja saa olla omien ikätovereidensa kanssa.”
Miian mukaan se, että hän ei itse käy töissä tällä hetkellä, helpottaa niin Kulkurin lähiohjaajana toimimista kuin kotikoulun vetämistäkin. Lapsi tarvitsee aina lähiohjaajan, jotta opiskelu etäkoulussa sujuu.
Vaikka äidilläkin toki on omien sanojensa mukaan auktoriteettia koulunkäynnin suhteen, on kuitenkin helpottavaa, että Kulkurissa opettaja vetää opetusta ja hänellä on kouluun liittyvä oma opettajan erityinen auktoriteettinsa myös kulkurikoululaisen näkökulmasta.
Perheen koululaisen arjen kannalta helpottavaa on ollut se, että Max on opiskellut jo puolitoista vuotta tavallisessa koulussa, joten hän ymmärtää koulun systeemin jo hyvin.
Koulumenestys on Miian mielestä tärkeää, mutta hän kokee, että lapsellekin irtiotto voi olla tervetullutta vaihtelua, kunhan aikuinen huolehtii, että koulu etenee suunnitellusti.
Kulkurissa opiskelu on joustavaa, mutta tavoitteellista
Kulkurin etuna on Miian mukaan joustavuus. ”Tosi monet asiat hoituvat omien aikataulujen mukaan ja tarpeen mukaan kouluasioita voi ajoittaa myös viikonlopuille.”
Miia pitää positiivisena sitä seikkaa, että oppikirjat ovat digitaalisia, eikä niitä tarvitse kantaa mukanaan. Toisaalta verkkokoulussa kirjoitetaan tehtäviä myös paperille, jotta kirjoitustaito pääsee kehittymään.
Max pitää Kulkurissa opiskelusta. Hän pitää erityisesti reaaliaikaisista etäopetustuokioista ja siitä, että saa nähdä myös muita luokkatovereita sekä opettajaa.
Miia suosittelee lämpimästi kaikille ulkomailla asuville suomalaisille lapsiperheille Kulkuria ja on siitä myös aktiivisesti kertonut ulkomaille lasten kanssa muuttoa harkitseville ystävilleen.
”On ihan eri asia opiskella suomea Kulkurissa, kun jos vain puhuu lapselle kotona suomea. Olipa se syy mikä tahansa olla ulkomailla, Kulkurin opetuksella on iso rooli suomen kielen opiskelussa. Kulkurissa opiskellaan tavoitteellisesti ja lapsen kieli kehittyy jatkuvasti”, Miia summaa.