

Kulkurin opettajat Saara, Pirjo ja Katri sekä opo Minna aurinkoisessa Thessalonikissa.
Matkalaukut täynnä uusia ideoita – Erasmus+ job shadowing -matkat Tanskaan ja Kreikkaan
Julkaistu:Kulkurin opettajat Saara, Pirjo ja Katri sekä opo Minna aurinkoisessa Thessalonikissa.
Kulkurin väki kävi keväällä 2025 kahdella Erasmus+ job shadowing -vierailulla. Vierailut toteutettiin osana Erasmus+ liikkuvuushanketta “Eurooppalaista vertaistukea etäopetukseen”. Huhtikuun vierailu suuntautui Kreikan Thessalonikiin ja helmikuun vierailu Tanskan Kööpenhaminaan. Tavoitteena oli oppia lisää synkronisesta ja asynkronisesta verkko-opetuksesta sekä pelillisyydestä.
Pelillistämistä ja etäkoulua Kreikan auringon alla
Vierailimme Kreikassa huhtikuussa ja pääsimme tutustumaan tarkemmin Välimeren rannan sisarkoulumme, The Greek Online Schoolin toimintaan. The Greek Online School tarjoaa kreikan kielen opetusta sekä lapsille että aikuisille, ja opetus painottuu reaaliaikaisiin oppitunteihin netissä. The Greek Online Schoolissa työskentelee 45 kreikkalaista opettajaa.
Antoisan matkan tärkeimmät opit liittyvät etänä toimivan kouluyhteisön kulttuuriin, opetuksen pelillistämiseen ja koulun tunnettuuden tehostamiseen ekspatriaattien keskuudessa ympäri maailman. Kreikkalaisessa sisarkoulussamme etäopettajien tiimikäytännöt olivat hyvin systemaattiset ja tiedonkulku koko koulun toiminnasta notkeaa. The Greek Online School organisoi oppituntien lisäksi kielenopetusta myös esimerkiksi kesäleireillä ja kielikylpykursseilla. Laaja-alainen toiminta vaatiikin onnistuakseen vahvan viestintäkulttuurin etäyhteisössä.

The Greek Online Schoolin Maria Moschou pitää etäoppituntia.
Saimme paljon ideoita ja oppeja reaaliaikaisen verkko-opetuksen pelillistämisestä, joka on tämän lukuvuoden pedagoginen kehittämisteemamme Kulkurissa. Pelillisyys ja leikki ovat tärkeitä elementtejä The Greek Online Schoolin oppitunneilla. Erityisen vaikuttavaa oli, kuinka systemaattisesti kreikkalaiset kehittivät pelillisiä elementtejä opettajien yhteiseen käyttöön – tähän oli todella panostettu.
The Greek Online Shoolin tärkein tapa tehdä koulua tunnetuksi kreikkalaisten keskuudessa maailmalla on tarjota ilmaisia näytetunteja ja panostaa niiden organisointiin säännöllisesti lukuvuoden mittaan. Markkinointia kohdennetaan ekspatriaattiyhteisöihin esimerkiksi seurakuntien kautta, joissa Kreikan kulttuurin ja perinteiden siirtymisen vahvistaminen on suuremmassa roolissa kuin kielitaidon kehittäminen. The Greek Online School tarjoaakin kielitaidon opetusta vahvistamaan entisestään sitä tiivistä yhteisöä, jota kulttuuri ja perinteet sitovat yhteen.
Verkko-opetusta ja videotuotantoa Tanskassa
Helmikuinen vierailu Danes Worldwidessa Kööpenhaminassa tutustutti meitä tanskalaisen etäopetusta tarjoavan järjestön arkeen. Kyseessä ei ole perinteinen koulu, vaan voittoa tavoittelematon toimija, joka palvelee ulkotanskalaisia laaja-alaisesti – kieliopetuksen rinnalla tarjolla on muun muassa juristipalveluja ja muuta paluumuuttajia tukevaa neuvontaa ja toimintaa, kuten kesäleirejä. Varsinainen opetustiimi on kompakti: koulunjohtajan lisäksi kolme kehittäjäopettajaa (instructional designer) suunnittelevat ja rakentavat kurssisisällöt, ja teknisestä ja visuaalisesta toteutuksesta vastaa yksi IT-asiantuntija. Osa opetustyöstä, tehtävien tarkastaminen ja palautteen antaminen on annettu tehtäväksi loppuvaiheen opettajaopiskelijoille, jotka työskentelevät koulussa osa-aikaisesti.
Danes Worldwiden kurssit järjestetään täysin asynkronisesti Canvas-ympäristössä, eikä opetukseen sisälly reaaliaikaisia oppitunteja. Tavoitteena on tarjota selkeästi jäsennelty kielipolku, jota kulkea itsenäisesti opettajan palautteen ohjaamana. Turvallisuussyistä keskustelualueet ja yhteiset työskentelyalustat on jätetty kokonaan pois – ratkaisu, joka on erityisen ymmärrettävä, kun kursseilla on samaan aikaan sekä pieniä lapsia että aikuisopiskelijoita. Danes Worldwidessa on panostettu kurssien visuaaliseen yhteneväisyyteen ja pelillisiin sisältöihin, jotka keventävät oppimateriaaleja.

Kulkurin ja Danes Worldwiden väkeä keskustelemassa verkko-opetuksesta.
Erityisen vaikuttavaa Danes Worldwiden toiminnassa on panostus opetusvideoihin, jotka muodostavat keskeisen rungon vuosittaisille oppimissisällölle. Videotuotantoon panostetaan paljon työaikaa ja muita resursseja, ja lopputuloksena on korkeatasoisia videoita Tanskan kielestä, kulttuurista ja historiasta. Tämä laatu näkyy myös perheiden sitoutumisessa: videot ovat suosittuja ja ne tukevat sekä kielen että kulttuurin oppimista. Videotuotanto on suunnitelmallista ja harkittua, ja suunnittelijaopettajat tuovat niihin uuden pedagogisen tason luomalla eri tasoisille kieltenoppijoille tehtäväpaketit jokaiseen videoon.

Kulkurin opettajat Camilla ja Venla-Vanamo sekä koulunjohtaja Ulla Kööpenhaminan Nyhavnissa.
Kansainvälisestä yhteistyöstä intoa koulun kehittämistyöhön
Kulkurilaiset ovat vuosien saatossa olleet ahkeria Erasmus+ reissaajia – olemme käyneet mm. Norjassa, Alankomaissa, Belgiassa ja Ruotsissa vierailuilla. Nyt toteutetut Kreikan ja Tanskan vierailut vahvistivat kansainvälisiä verkostojamme ja kirkastivat jälleen kerran ajatuksen siitä, että kokemuksia jakamalla oppii parhaiten. Koska Kulkuria vastaavaa perusopetusikäisten verkkokoulua ei löydy Suomesta, on kansainvälinen yhteistyö edellytys sille, että voimme jakaa ja kuulla vertaiskokemuksia vastaavilta toimijoilta.
Yhteistyömme sekä kreikkalaisten että tanskalaisten kanssa jatkuu osana ICONS-verkostoa sekä pohjoismaisten verkkokoulujen verkostossa. Toivottavasti tulevaisuudessa pääsemme työskentelemään myös yhteisten kehittämishankkeiden parissa!
50 tarinaa Kulkurista
Vuonna 2025 Etäkoulu Kulkuri täyttää puoli vuosisataa. Juhlavuosi tuo mukanaan 50 inspiroivaa tarinaa Kulkurista.
Kulkurin matka alkoi kirjeopetuksella vuonna 1975 ja nyt se palvelee verkkokursseillaan lähes 500 oppilasta 60 maassa. Tämä on kiitoksen ja yhteisen juhlan aika – tehdään vuodesta 2025 unohtumaton!
Löydä Kulkurin ajankohtaiset artikkelit ja 50 tarinaa Kulkurista täältä.